Ulaşım endüstrisindeki artan taleplerle birlikte yeni teknolojik ihtiyaçlar ortaya çıkmıştır. Ekolojik faydalarından dolayı demir yolu, elektronik sistem geliştiricilerinin büyük ilgisini çekmiştir. Gömülü bilgisayar teknolojisi; tren iletişim ağı (TCN), CCTV, sürücü danışmanlık sistemleri (DAS), bilet izleme, yolcu bilgi sistemleri (PIS) ve robotik sistemler gibi çeşitli alanlarda kullanıldığından demir yolu ulaşımının ihtiyaçlarına yanıt vermektedir.

Bu sistemler hem yolcular hem de işletmeciler için taşımacılığı optimize etmek ve güvenliğini güçlendirmek için kullanılır. Örneğin DAS teknolojileri; ray durumlarını, tren hızını ve raylardaki engelleri uzaktan izlemeyi sağlar ve ardından sürücüyü otomatik olarak uyarır veya acil frenleri devreye sokar. Diğer yaygın kullanımlar arasında enerji tasarrufu için HVAC sistemleri, bilet satışı, ücret yönetimi (POS), harita gösterimi, istasyon duyuruları ve zamanında ve doğru veri iletimini sağlamak için sinyalizasyon bulunur.

Tüm bu sistemler; yüksek performanslı işletim sistemleri, düşük güç tüketimi, gerçek zamanlı işletim, sistem güvenliği, dayanıklılık, uygunluk ve uzun ömürlü olma gereksinimlerine ihtiyaç duyar.

Mevcut yüksek teknoloji bu gereksinimlere yanıt verebilirken farklı engeller ortaya çıkar:

– Çeşitli cihaz/bileşenlerin temin edilmesi ek çaba gerektirir.

– Üretim, farklı temin tarihleri nedeniyle aksayabilir.

– Alternatif cihazlar daha maliyetli olabilir.

– Toplanan cihazların sorunsuz bir şekilde birlikte çalışacağına dair garanti yoktur.

Bu engeller her zaman belirgin olmasa da bahsedilen acil talep durumlarında dezavantajdır. Bu nedenle çözüm, süreci basitleştirmektir. Yeni aReady gömülü yapı blokları; önceden yüklenmiş, yapılandırılmış ve lisanslanmış işletim sistemleri ile basitleştirilmiş çözümler sunar.

Çoklu İşletim Sistemleri

aReady “Virtualization Layer” ile işlemcileri bölüp izole edebilmekte ve farklı uygulamalara tek bir cihazdan aynı anda yanıt verebilmektedir.

Bu sayede aReady, sağladığı teknik faydaların yanı sıra üretim süresini, tedarik süresini ve maliyeti azaltacaktır.

Hypervisor-on-Module

aReady, “uygulamaya hazır” (application ready) anlamına geldiği için esneklik açısından sağladığı avantajı doğru bir şekilde yansıtır. aReady, önceden bütünleştirilmiş ve yapılandırılmış bir Hypervisor-on-Module ile gerçek zamanlı uygulamaları daha hızlı ve daha verimli çalıştırır.

Ayrıca aReady Modül üzerindeki Hypervisor-on-Module eklentisi her sanal makine için verileri ve uygulamaları birbirinden ayıran izole ortamlar yaratarak veri güvenliğine yardımcı olur.

Önceden Entegre Edilmiş İşletim Sistemleri

aReady serisi, 2 Çekirdek üzerinde yürütülen Real-Time Linux İşletim Sistemi ve 10 Çekirdek üzerinde yürütülen Ubuntu Pro ile önceden entegre edilmiş olarak gelir ve 13. nesil Intel işlemcisine dayalı yüksek performanslı modüller sunar.

Dayanıklılık

aReady serisinin önemli özelliklerinden biri işletme sıcaklığıdır: 0°-60° derece çalışma ortamı sıcaklığıyla aReady serisi en zorlu koşullara bile dayanabilir.

Congatec, aReady gömülü yapı blokları serisi COM-HPC Client ve COM-HPC Mini modülleriyle demir yolu endüstrisinin teknolojik ihtiyaçlarına verimli çözümler sunar.